Capitol 5. Tipuri de ten . Pe scurt despre rozacee
⦁ Rozaceea este o afecțiune cronică caracterizată prin episoade de acutizare şi remisiuni
⦁ Rozaceea este o afecțiune medicală usor de controlat prin administrarea tratamentului corect
⦁ Rozaceea debutează de obicei cu apariția unor leziuni eritematoase roșiatice (flush)
⦁ Leziunile caracteristice din rozacee afecteaza preponderant regiunea centrala a fetei şi nasului
Rozaceea asociază de cele mai multe ori o eruptie acneiformă (asemănătoare acneei) şi telangieactazii (dilatatii vasculare mov-rosiatice).
⦁ Rozaceea este deseori confundată cu acneea, arsurile solare faciale şi "obrajii roșii" constituționali
⦁ Rozaceea poate fi indusa de alcool, alimentele condimentate, stesul emoțional şi căldura
⦁ Rozaceea netratată se poate complica (cel mai frecvent se poate evidenția nasul rosu bulbos sau rinofimă)
⦁ Tratamentul precoce, corespunzator al rozaceei, reduce semnificativ riscul apariției complicațiilor şi oferă posibilitatea unei vieții normale
Debutul bolii este cuprins de obicei intre 30-50 de ani, fiind mai frecventă la femei decât la bărbați și se caracterizează în principal prin apariția unor leziuni cutanate eritematoase (flush) localizate predominant la nivelul feței și poate fi insoțită de o serie de semne clinice generale ce includ: telangectazii (dilatari permanente mov-roșiatice a unor vase de sânge mici) erupții papulo-pustuloase inflamatorii (asemănătoare celor din acneea juvenilă vulgară).
Leziunile apar în mod în special la nivelul obrajilor, nasului, frunții și mai rar pe gât, torace, urechi sau scalp. Trebuie să menționăm de asemenea că rozaceea este mult mai frecventă în rândul caucazienilor, sau persoanelor cu tenul deschis la culoare, fiind considerată o boală cronică cu acutizari și perioade asimptomatice, care nu are deocamdată nici un tratament curativ. De asemenea, este important să știm că rozaceea nu este o boala contagioasă și nu poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contact direct sau aerogen.
Care sunt cauzele şi factorii de risc implicate în etiopatogenia rozaceei?
Până în momentul de față cauza exactă a rozaceei rămâne necunoscută. Se consideră că afecțiunea are o componentă genetică, însă la fel de importanți sunt şi factorii vasculari, de mediu, degenerativi sau chimici. Studiile de cercetare din ultimii ani au implicat în etiopatogenia afecțiunii și germenii microbieni care populeaza tegumentele, precum şi unele anomalii ale organitelor pilosebacee (foliculul pilos şi glandele sebacee anexe).
Factorul ereditar
Rozaceea nu este o afectiune genetica ereditară (nu se mosteneste). Dacă boala ar face parte din această categorie, simptomele clinice ar debuta mult mai devreme. Cu toate acestea rozaceea are o componenta ereditară (predispozitie ereditară) care se referă de fapt la acțiunea factorilor favorizanți, declanșatori ai afecțiunii (factori trigger) și poate intra mai degraba în grupul afecțiunilor multifactoriale (simptomele sunt consecința interacțiunii factorilor genetici şi de mediu).Chiar dacă rozaceea nu se moștenește propriu-zis de la parinti, pacientul în cauză are o sensibilitate crescută la factorii care induc leziunile caracteristice, fapt care are de cele multe ori o componentă ereditară.
Exista mai multe teorii care își propun să explice apariția bolii.
Teoria vasculară, implică răspunsul exagerat la stimulii dilatatori (vasoldilatatori) a vaselor de sange de la nivel. Dilatarea persistentă a vaselor de sânge are ca şi consecința creșterea temperaturii locale, care determină proliferarea intensă a germenilor bacterieni de la acest nivel, cu dezvoltarea unor pustule sau coșuri, având ca şi rezultat un aspect clinic asemănător cu cel din acneea vulgara. Se pare că tratamentele cronice vasodilatatoare, utilizate în tratamentul diferitelor afectiuni cronice (boli cardiace, hipertensiune arteriala, etc), pot declanșa și accentua simptomele caracteristice din rozacee.
Teoria infectioasă
Se pare că o serie de microorganisme par fi implicate în etiologia leziunilor caracteristice din rozacee. Demodex folliculorum, un germene care face parte din flora tegumentară normală, fiind cantonat la originea foliculului pilosebaceu, este unul dintre acestia. Unele studii medicale, coreleaza rozaceea cu prezenta Helicobacter Pylori, un germene care este agentul etiologic al ulcerului gastric, insă sunt necesare mai multe studii suplimentare pentru a confirma relația exactă dintre cele 2 entități.
Un studiu recent, afirmă faptul că pacientii cu rozacee au niveluri crescute de catelicidină (peptid a carui sinteză poate fi conditionată genetic).
Rozaceea ca boală neurologică, este o teorie care are la bază mecanisme care induc hipersensibilizarea neuronilor senzitivi pentru bradikinină (aceasta fiind activată de către sistemul kinina - kalicreina, ca urmare a expunerii la bacterii de provenientă enterică). Inflamația de cauză neurologică are ca și consecință vasodilatația caracteristică bolii.
Factorii de risc implicați în etiologia și acutizarea rozaceei .... continuare in carte
Care sunt simptomele caracteristice din rozacee? .... continuare in carte
Simptomele carcateristice din rozacee include
Eritem facial (flush) la nivelul regiunii centrale a feței și nasului. La femei, leziunile caracteristice se regăsesc preponderant la nivelul obrajilor, frunții și bărbiei, pe când la bărbați acestea apar cel mai frecvent la nivelul nasului. De multe ori, eritemul facial poate lua forma unui fluture (afectează piramida nazală şi pomeții) şi poate fi confundat cu eritemul în fluture caracteristic lupusului, o afecțiune autoimună cu simptomatologie sistemică şi cutanată. În cazuri rare, erupția cutanată se poate extinde la nivelul gâtului și decolteului.
(.... continuare in carte )
Diagnosticul în rozacee
Diagnosticul afecțiunii este de cele mai multe ori clinic. Identificarea de catre medicul specialist dermatolog a leziunilor caracteristice dupa o anamneză corespunzatoare, este de obicei suficientă pentru stabilirea unui diagnostic clinic pozitiv. Cu toate acestea, afectiunea este subdiagnosticată, în special în cazurile cu o evolutie intremitentă, în care flush-ul dispare și reapare în anumite conditii.
O serie de investigații paraclinice pot fi utile în stabilirea diagnosticului, insă ele sunt folosite destul de rar. Biopsia cutanată poate confirma diagnosticul de rozacee, în special în cazurile atipice. Raclajul epidermului și cultura pentru Demodex, germenele care poate infecta segmenteul pilosebaceu cauzând rozaceea, poate fi de asemenea utilă.Cultura cutanată este de asemenea utilă în cazul în care se doreste efectuarea unui diagnostic diferențial corect, pentru excluderea altor afecțiuni cutanate infecțioase care pot avea aceleași manifestări cutanate (herpes, acnee, lupus, etc).
Evoluţia rozaceei
Rozaceea diagnosticată corespunzator are o evolutie favorabilă. în lipsa tratamentului, rozaceea determină apariția rinofimei, o complicație cauzată de inflamarea cronică a nasului și glandelor sebacee asociate, ce determină apariția unor modificări tegumentare (nodozitați groase, roșii și mari). Rinofima este mult mai frecventă la bărbați, tratamentul acesteia necesitând terapii invasive chirurgicale sau laser.
Rozaceea oculară poate să se complice în timp şi să determine afectarea corneei (rozaceea keratitis) de aceea pentru profilaxia tulburarilor de vedere asociate acestei complicații se recomnada consultul ofltamologic și efectuarea tratamentului corespunzător.
Tratamentul rozaceei
Pana în momentul de fata nu exista un tratament curativ pentru rozacee. Cu toate acestea există o serie de măsuri mai mult sau mai putin medicale pe care pacienții (clienții) le pot lua pentru ameliorarea afecțiunii, pentru a preveni apariția episoadelor acute şi pentru a-și îmbunătății calitatea vietii, în general. Pe lângă tratamentul medical prescris de medicul specialist dermatolog există câteva recomandari pe care pacientul cu rozaceea ar trebui să le urmeze pentru creșterea potenței tratamentului medicamentos și în consecință pentru o evoluție favorabilă a bolii.
.... continuare in carte.
Sfaturi utile pentru clienti
Menținerea curată a feței
Chiar dacă se confruntă sau nu cu probleme ale tenului, este foarte important să se spale corect pe fată, pentru a evita agravarea sau apariția unor neplaceri. Prin spălare se îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii, impuritatile, excesul de sebum și se curăță porii. Se recomandă spălarea feței cu apă călduță, curată. Apa fierbinte poate agresa suplimentar un ten care deja suferă. Este bine să se folosească o loțiune pentru tenul gras sau cu probleme acneice, săpunurile cosmetice (bogate în coloranti şi parfumuri) putând face mai mult rău decât bine. Iritația și inflamația pot fi agravate dacă săpunul nu se adapteaza nevoilor tenului şi nu reglează secreția de sebum.
Este recomandat sa se evite exfolierea agresivă mediată de prosop. Există produse dermato-cosmetice special destinate acestui scop, produse care au acțiune blanda şi care nu doar exfoliază delicat dar şi curăță. După spălare, fața trebuie stearsă ușor, prin mișcari de tamponare, folosind întotdeauna un prosop curat. Prosoapele murdare sau utilizate mai mult de cateva zile la rand atrag bacteriile şi promovează înmulțirea lor. Dacă ele sunt apoi puse în contact cu fața, rezultatele sunt dezastruoase, mai ales dacă ținem seama că majoritatea formelor de acnee sunt cauzate tocmai de prezența bacteriilor pe suprafața pielii.
Continuarea materialului in carte. Cartea este doar in format digital si poate fi citita pe orice dispozitiv smart, PC, laptop.
Pretul cartii este 60 lei. Pentru comezi va rugam trimite-ti mail la adresa magentacosmetic@gmail.com sau sunati la nr 0730772730