CAPITOL 5. Tipuri de ten , Ten acneeic

08.03.2017

Acneea: infecţie microbiană, produsă de o bacterie, "PROPIONIBACTERIUM ACNES", care apare pe suport de piele grasă, într-un mediu alcalin şi o activitate intensă a glandelor sebacee. Fiecare folicul conţine glande sebacee, care, sub influenţa unor factori interni sau externi, pot să producă o formă de acnee. Cele mai expuse suprafeţe ale pielii sunt acele zone în care se găsesc cele mai multe glande sebacee (ex: faţa, spatele, zona cefei, umerii şi pieptul).

Leziunile acneice pot fi împărțite în două categorii: inflamatorii și noniflamatorii.

Acneea fără inflamaţii - este caracterizată prin piele seboreică și/sau apariţia comedoanelor (coșurilor).

⦁ Seboreea este determinată de producţia crescută de sebum, ce conferă pielii un aspect uleios. Este localizată cu precădere la nivelul nasului, frunţii, obrajilor şi toracelui superior. Poate afecta inclusiv pielea capului şi pavilionul urechii.

⦁ Comedoanele se formează prin înfundarea orificiului de eliminare a sebumului. Comedoanele închise (puncte negre) se formează prin înfundarea parţială a foliculului pilos. Culoarea neagră este dată de oxidație, şi nu de murdărie. Comedoanele deschise (punctele albe) sunt rezultatul înfundării totale a foliculului.

Acneea inflamatorie - este rezultatul inflamării porului înfundat.

⦁ Papulele apar ca nişte ridicături roşii, frecvent dureroase, care se pot remite spontan sau pot evolua spre pustule.

⦁ Pustulele sunt ridicături cu conţinut purulent galben la suprafață.

⦁ Nodulii sunt inflamații cu o evoluţie mai gravă, de unde pot rezulta cicatrice.

Acneea poate sa apara sub mai multe forme:

⦁ Juvenilă (vulgară) (Fig. 9 şi Fig. 10)

⦁ Pustuloasă

⦁ Papulopustuloasă

⦁ Comedoniana

⦁ Medicamentoasă

⦁ Acneea rozacee (fig 11)

⦁ Acneea necrotică

⦁ Hipertrofică

⦁ Cheloidiană


⦁ Juvenilă (vulgară) - întâlnită la tinerii adolescenţi, începând de la 12 - 14 ani, pe suport de dereglare hormonală, o îngrijire neraţională (folosirea tratamentelor cosmetice neadecvate), factori atmosferici, etc.


⦁ Pustuloasă - se manifestă prin apariţia unor pustule acneice purulente pe anumite părţi faciale. Apare pe la 40 ani.

⦁ Papulo-pustuloasă - apare prin prezenţa unor papule (chisturi) închistate cu puroi din loc în loc, care dupa tratament lasă semne.

⦁ Comedoniană - care poate să apară atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se manifestă prin prezenţa unor comedoane păstoase la suprafaţă, cu aspect uşor purulent.

⦁ Medicamentoasă - apare pe un suport de medicamente luate în exces, fără avizul medicului, şi poate apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se tratează prin produse cu efect medicamentos.

⦁ Acneea rozacee - afecţiune a pielii caracterizată printr-o roşeaţă, coşuri la nivelul bărbiei, frunţii, nasului, pomeţilor. Este denumită acneea adultului. Poate fi controlată prin medicaţie şi evitarea unor factori interni şi externi. Netratată se poate agrava şi poate duce la apariţia unor noduli localizaţi pe zonele pe care apar. Sunt excluse procedurile de vaporizare, masajele cu creme grase şi măştile cosmetice emoliente.

⦁ Acneea necrotică - este denumită astfel, deoarece papulele foliculare au în centru o pustulă, care este urmată de apariţia unei cruste brună sau brun-negricioasă, înconjurată de un inel inflamator. Leziunile au sediul pe frunte, la marginea părului şi pe tâmple. Evoluţia lor este cronică şi urmată de mici cicatrici. Atinge de obicei bărbaţii în vârstă de 30-40 ani.

⦁ Acneea hipertrofică (rinofimă) - apare la bărbaţii în vârstă, care în antecedente au suferit o formă de acnee, şi se localizează la nivelul nasului. Nasul este deformat, mărit în volum, putând ajunge cât o portocală, de culoare roşie-violacee, presărat cu papulo-pustule, dilatări de vase, vase vizibile ca nişte dungi roşii, subţiri. Suprafaţa pielii prezintă numeroşi pori dilataţi, din care ies mari cantităţi de sebum.

⦁ Acneea cheloidiană - este mai degrabă o foliculită cronică decât o acnee propriu-zisă, cu localizare la nivelul cefei, care apare la bărbaţi de 40-50 ani bine nutriţi, adesea obezi.



Continuarea materialului in carte. Cartea este doar in format digital si poate fi citita pe orice dispozitiv smart, PC, laptop.

Pretul cartii este 60 lei. Pentru comezi va rugam trimite-ti mail la adresa magentacosmetic@gmail.com sau sunati la nr 0730772730 

© 2016 Cursuri by Magenta Cosmetic. Toate drepturile rezervate.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți