Cativa termeni de specialitate in cosmetica

26.03.2017

Termeni de specialitate

Antiseptic - soluţie sau substanţă care împiedică sau previne infecţiile microbiene, împiedică putrefacţia, nu permite dezvoltarea microbilor

Astringent - substanţă sau produs uşor alcoolizat, a cărui folosire determină strângerea ţesuturilor, uşurând cicatrizarea

Bactericid - substanţă care distruge bacteriile

Bacteriostatic - substanţă care împiedică înmulţirea bacteriilor, participând la reacţiile de apărare a organismului

Cicatrizant - produs ce ajută la închiderea rănilor, prin formarea de ţesut conjunctiv care înlocuieşte ţesuturile distruse

Circulaţie periferică - circulaţia sângelui de la extremităţile corpului: mâini, picioare, nas, urechi etc.

Citotoxic - efect toxic asupra unor celule

Cutanat - acţiune ce se referă la piele

Dermatoze inflamatorii - reacţii inflamatoare ale pielii

Dezinfectant - orice mijloc fizic (fierbere, raze x) sau chimic (substanţe antiseptice) de dezinfecţie

Deshidratare - pierderea apei din ţesuturi de către organismele vii 

Descuamare - proces fiziologic prin care se înţelege dezlipirea porţiunilor epiteliale superficiale (celule cornoase ale pielii), care sunt înlocuite de elemente noi, ca urmare a diviziunii continue a stratului bazal al epidermei

Eczemă - boală a pielii produsă în urma sensibilizării organismului faţă de o substanţă cu care a venit în contact, de obicei în mod repetat; este manifestarea alergiei la nivelul pielii

Edeme - reţinerea exagerată de apă în ţesuturi (creşterea cantităţtii de lichide la nivelul unui ţesut, mai adesea pielea); regiunea respectivă apare umflată şi la presiunea cu degetul lasă o urmă persistentă.

Emolient - substanţă medicamentoasă care înmoaie pielea, atenuând procesele inflamatorii ale mucoaselor şi ţesuturilor, uşurând durerile. Se administrează în special pentru bolile de piele (unguente), cataplasme, dar şi intern sub formă de ceaiuri-gargară.

Emulsie - suspensie de picături de grăsime într-un lichid în care nu se dizolvă. Poate conţine diferite medicamente. Emulsiile sunt folosite în cosmetică pentru loţionare sau masaj (loţiuni, creme).

Epidermoliza buloasa- (EB) este o boală genetică rară, care afectează mai puţin de 200.000 de pacienţi în SUA, mai puţin de 5 din 10.000 de persoane în Uniunea Europeană şi sub 50.000 în Japonia. Boala se caracterizează printr-o diversitate de forme clinice, de la uşoare la foarte grave, care se manifestă prin fragilitate capilară exagerată, cu apariţia de bule şi eroziuni pe tegument şi deseori pe mucoase, apărute în special la fricţiune, presiune, căldură etc.

Eritem - roşeaţă a pielii datorată unei congestii superficiale. De exemplu: arsuri obişnuite, provocate de expunerea la soare.

Foliculita - inflamaţie purulentă a rădăcinii părului, produsă de microbi patogeni sau ciuperci.

Fricţie - procedeu mecanic exterior prin care se acţionează asupra pielii unei regiuni date, fie pentru a activa circulaţia sanguină, fie pentru a uşura introducerea în piele a unor medicamente.

Hiperhidroza - transpiraţie abundentă.

Hipervitaminoza - absorbţie excesivă de vitamine.

Hirsutism - creştere excesivă a pilozităţii de tip masculin la femei (mustaţă, barbă, fire de păr în jurul mameloanelor şi între mamele). Tratamentul este medical, prin eliminarea cauzei care îl provoacă.

Hemostatice - substanţe care provoacă fie o coagulare a sângelui, fie o vasoconstricţie puternică, oprind astfel o hemoragie.

Hormon - produsul de secreţie al glandelor endocrine, care nu au canal excretor, iar produsul lor nu se varsă direct în sânge.

Glicozaminoglicanii sau mucopolizaharidele sunt heteropolizaharide care contin doua sau mai multe tipuri de monozaharide.

Infecţie - înmulţirea microbilor patogeni într-un organism, pe care îl îmbolnăvesc.

Inhalaţie - inspirarea unor vapori de apă cu esenţe din anumite plante sau medicamente.

Lifting - cuvânt de origine engleză; înseamnă ridicare.

Metabolism - totalitatea proceselor fizice şi chimice care stau la baza transformărilor structurale şi energetice celulare. Este o însuşire de bază a organismelor vii.

Peeling - descuamarea pielii (decojire). Operaţie dermatologică constând din îndepărtarea rapidă a stratului superficial al pielii pentru formarea unui nou strat.

Plagă (rană) - leziune la nivelul ţesuturilor organismului în urma acţiunii unor factori mecanici (în special obiecte tăioase).

Produs filtrant - pentru a ne bronza bine, pielea trebuie să primească o cantitate de raze ultraviolete, celelalte raze fiind oprite. Acest rol revine produselor "filtrante" antisolare, ce se prezintă ca lapte cosmetic, uleiuri sau geluri.

Prurit - mâncărime puternică a pielii sau a unor mucoase; apare în unele boli în special cutanate (eczemă, scabie) sau generale - urticarie.

PH - logaritmul cu semn schimbat al concentraţiei ionilor de hidrogen dintr-o soluţie. Are valori cuprinse între 0 şi 14 şi reprezintă gradul de aciditate sau bazicitate al unei soluţii. pH7 înseamnă neutralitate, nici acidă nici alcalină, mai mic de 7 corespunde acidităţii, spre 14 corespunde alcalinităţii. Pielea acidă are pH-ul 5,2.

Seboree - secreţia mare de grăsimi, datorată stării patogenice a pielii (piele grasă, cu pori dilataţi).

Sudorific - agent care provoacă transpiraţia, stimulând secreţia glandelor sudoripare.

Tautomeria reprezintă proprietatea unor substanțe organice izomere de a trece cu ușurință una în alta, în anumite condiții, prin rearanjarea unor atomi sau grupe de atomi din molecula lor.De obicei, se datorează deplasării unei legături chimice duble și a unui atom de hidrogen.

Tirozinaza sau polifenol oxidaza,cu simbol:TYR, este o enzimă care catalizează oxidarea fenolilor,cum ar fi tirozina şi este răspândită în plante şi animale. Tirozinaza,cu codul 1.14.18.1,este o enzimă care contine cupru prezent în tesutul plantelor și al animalelor și care catalizează producția de melanină și alți pigmenți de la tirozina prin oxidare. Tirozinaza e o enzimă "cheie" în sinteza melaninei în celulele pigmentate ale vertebratelor. Reglarea, reglementarea acesteia în produsele agricole şi în cele cosmetice este foarte importantă.

Tonifiant - întăritor, crescând rezistenţa organismului la boală sau favorizând vindecarea sa.

Topic astringent - substanţă care se aplică local, extern, pe porţiuni inflamate.

Turgor - stare de ușoară tensiune a unei celule, a unui organ ori a unui țesut animal sau vegetal datorită bogăției de lichide

© 2016 Cursuri by Magenta Cosmetic. Toate drepturile rezervate.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți