Dermatită seboreică
Este o afecţiune eritemato-scoamoasă cu evoluţie în pusee şi predominanţă la adultul tânăr de sex masculin.
Etiologia nu este clarificată, dar au fost incriminaţi următorii factori: pityrosporum ovale, activitatea glandelor sebacee, afecţiuni neurologice, infecţia HIV, obezitatea sau malabsorbtiea, tulburările endrocrine cu secreţie crescută de androgeni sau progesteron, anumite medicamente, emoţii.
Forme clinice
Dermatită seboreică a adultului
Are manifestări diferite în funcţie de localizare:
- la nivelul faciesului, se observa plăci eritematoase acoperite de scuame groase, grăsoase, aderente, localizate în zonele "seboreice": şanţul nazo-labial, sprâncene, zona intersprâncenoasă, liziera anterioară a pielii păroase a capului;
- la nivelul scalpului: în formele puţin severe, pielea capului este acoperită de mici scuame neaderente (pitiriazis capitis), iar în formele severe se observă plăci eritematoase slab delimitate acoperite de scuame grăsoase, aderente la firele de păr; evoluţia este cronică, posibil spre alopecie seboreică;
- la nivelul toracelui ia forma unor plăci eritematoase inelare sau circinate cu margini scuamoase, localizate presternal şi interscapulo- vertebral, denumite "eczematidele figurate mediotoracice".
Dermatita seboreică a nou născutului şi sugarului
Survine în primele 3 luni de viaţă în cadrul crizei seboreice a nou-născutului. Clinic, se observa cruste gălbui (cruste de lapte) care acoperă pielea capului sau marile pliuri. În formele extinse poate surveni eritrodermia desuamativa Leiner-Moussous.
Tratamentul consta în aplicarea locală de keratolitice (acid salicilic 1-2%),
imidazoli, sulfură de seleniu, gudroane minerale, propilen-glicol 15%.