Harta fetei - ce-ti spun eruptiile cutanate de pe fata despre sanatate

03.03.2017

Scurt istoric

"Conceptul de harta a fetei este vechi de mii de ani," ne spune Dr. Hsu. "O mare parte din aceasta provine din experienta clinica. In ziua de azi exista tot felul de analize de sange, scanari, dar in trecut doctorii trebuiau sa puna un diagnostic privind, atingand sau punand intrebari." Medicina chineza este de parere ca toate organele au o culoare, temperatura si un gust diferit si se manifesta fiecare intr-un anume fel. Ficatul, de exemplu, se reflecta in ochi. Chiar si in ziua de azi, unul dintre primele simptome ale icterului (o afectiune a ficatului) sunt ochii ingalbeniti. "Era valabil acum 2000 de ani si este valabil si in prezent," spune Hsu.

Cum functioneaza

Hsu spune ca pielea fetei arata starea sanatatii unei persoane. Corpul este alcatuit din mai multe sisteme-cel limfatic, neurologic, digestiv, etc -si toate aceste sisteme sunt interconectate. "Este foarte dificil ca unul sa fie afectat fara sa le afecteze si pe celelalte." Hsu spune ca harta fetei este un mod de verificare a ceea ce se intampla in interiorul corpului, avand in vedere ca fiecare parte a corpului corespunde anumitor organe (ca in exemplul anterior cu ficatul). In medicina chineza se ia corpul ca pe un intreg si se verifica modul in care toate lucreaza impreuna .


Deasupra sprancenelor

 Conform medicinei chineze, zona de deasupra sprancenelor are legatura cu bila si ficatul. Daca sunt eruptii in aceasta zona, se recomanda cat mai putine alimente procesate si reducerea grasimilor din alimentatie, in special grasimea gatita.

Frunte - pot apărea probleme la nivelul intestinelor subţiri şi a vezicii biliare

Dacă apar coşuri, iritaţii sau eczeme pe frunte înseamnă că se consuma prea multe grăsimi şi alimente conservate, care duc la încetinirea digestiei. Poate fi vorba şi de un consum prea mare de zahăr şi alcool, de nopţi pierdute şi stres.

Soluţia: consumarea alimentelor proaspete, multă apă, mai mult somn şi evitarea consumului de alcool.

Intre sprancene Hsu spune ca eruptiile dintre sprancene inseamna ca se bea sau se fumeza prea mult, ori se consuma prea multe alimente consistente. "Redu alimentele consistente, untul, branza sau gustarile de la miezul noptii," sugereaza el. "Fa mai mult sport si dormi mai mult." Eruptiile intre sprancene pot semnala probleme la nivelul ficatului.

Dacă doare între sprâncene, înseamnă că sistemul digestiv se simte obosit şi are nevoie de mult timp pentru a digera produsele de origine animală. Este posibil, de asemenea, să existe alergii la anumite alimente.

Soluţia: consumarea de alimente proaspete, plimbări cat mai dese în natură, yoga sau alt tipuri de exerciţii care să ajute la relaxare.

Sub pleoapele inferioare ale ochilor - pot apărea probleme la nivelul rinichilor

Dacă pielea de sub ochi este mai închisă la culoare sau se simt dureri în această zonă, de vină ar putea fi consumul de alcool, tutunul, circulaţia deficitară a sângelui sau inima care este slăbită.

Soluţia: reducerea consumului de cafeină şi de alcool, evitarea băuturilor care conţin îndulcitori artificiali, iar în schimbul lor consumat cât mai multă apă.

Nasul, deloc surprinzator, are legatura cu plamanii si inima. Pentru a diminua eruptiile din aceasta zona, Hsu recomanda reducerea alimentelor condimentate, a produselor din carne si sarea si inlocuirea acestora cu fructe, legume verzi, nuci (care sunt pline de grasimi bune precum omega-3 si 6). Daca sunt eruptii dese pe nas,trebuie verificata presiunea arteriala si nivelul de vitamina B-Hsu spune ca aportul de vitamina B poate contribui la combaterea eruptiilor. Eruptiile pe nas pot indica probleme la nivelul inimii. Dacă apar modificări ale aspectului pielii în zona nasului, este foarte probabil să fie probleme cu circulaţia sângelui, să fie colesterolul mare sau tensiunea ridicată.

Soluţia: verificarea nivelul colesterolului şi reglarea tensiunii arterială, dacă este necesar. Pentru a detoxifica organismul, se recomanda consumul ceai verde şi mişcare.

Obraji - pot apărea probleme la nivelul plămânilor

Fumatul în exces, poluarea şi astmul pot afecta plămânii, lucru care se poarte observa la nivelul pielii de pe obraji.

Soluţia: Evită consumul alimentelor procesate, renunţă la tutun şi foloseşte produse cosmetice care nu conţin parabeni şi alte substanţe toxice.

Obrazul stang

"Medicina chineza pune mare accent pe impartirea pe parti, stanga si dreapta," spune Hsu. Daca sunt probleme pe partea stanga a fetii, se recomanda consumul unor alimente pe care cei care practica medicina chineza le numesc "alimente racoritoare"-pepene, castravete si altele de acest gen. Partea stanga este mai legata de ficat, care, dupa cum ne spune Hsu, este mai vulnerabila intre orele unu si cinci dupa-amiaza. "Daca iti apar eruptii pe partea stanga a obrazului, incearca sa eviti efortul intens in acel interval," sfatuieste el.

Obrazul drept

Hsu spune ca obrazul drept este mai legat de plamani. El recomanda exercitiile de aerobic si exercitiile de respiratie dis-de-dimineata pentru intarirea plamanilor. Partea dreapta a obrazului este mai puternic influentat de zahar. "Daca ai eruptii pe obrazul drept, as recomanda reducerea consumului de dulciuri, precum si de vin si fructe de mare," spune Hsu.

Gura

Daca sunt eruptii sau iritatii in jurul gurii, tot alimentatia este de vina. Zona gurii este asociata cu intestinele si ficatul. Este recomandat reducerea alimentelor condimentate si prajite si cresterea consumului de fibre, fructe si verdeturi.

Barbia - indica probleme la nivelul stomacului.

Dacă apar iritaţii sau coşuri pe bărbie, de vină ar putea fi alimentele bogate în zaharuri şi grăsimi, dar şi băuturile pe bază de cofeină şi de alcool. Toate acestea au un impact negativ asupra stomacului, lucru care se poate observa la nivelul feţei, în zona bărbiei. De asemenea, stresul şi nopţile pierdute afectează sistemul digestiv.

Soluţia: consumul cât mai mare de fructe şi legume proaspete şi evitarea pe cât posibil a consumul în exces de alimente bogate în sare sau băuturile pe bază de cafeină. Un somn de calitate ajută şi el la refacerea mucoasei stomacale.