Materii prime existente în produsele cosmetice
Gruparea materiilor prime are la baza principalele functii pe care le indeplinesc, si anume:
§ Excipienti - substante care constituie baza produsului cosmetic, in ei inglobandu-se celelalte substante, asigurand protectia si hranirea pielii;
§ Umectanti - substante folosite pentru a limita evaporarea apei;
§ Produse active - substante care contribuie la regenerarea pielii;
§ Emulgatori - substante care au rolul sa mentina stabilitatea emulsiilor cosmetice;
- Săruri ale acizilor graşi (stearaţi, trietanolamina, oleaţi)
- Săruri de amoniu, care intră mai mult în compoziţia unor geluri şi şampoane
§ Aglutinanti - folositi in scopul obtinerii unor consistente vascoase;
§ Conservanti - substante cu rolul de conservare a produsului;
§ Deodoranti - substante care previn sau indeparteaza mirosul provocat de transpiratie;
§ Odoranti - substante care asigura un anumit miros;
§ Coloranti - substante care se introduc in produsele cosmetice destinate unor scopuri decorative;
§ Solventi - substante in care se dizolva diferiti constituenti ai anumitor produse cosmetice.
- Acidul benzoic -dezinfectant, se dizolvă in uleiuri grase, folosit laconservarea preparatelor cosmetice.
- Acidul lactic -se foloseşte în cremele de albit care redau luminozitate, încompoziţia loţiunilor pentru tenurile pigmentate, măşti
- Acidul oleic - lichid uleios, gălbui, folosit în prepararea cremelor de zi şi a rujurilor de buze
- Acidul tartric -un lichid incolor, intră în compoziţia loţiunilor de faţă şia apelor de gură
- Acidul boric - se foloseşte la prepararea apei boricate; intră încompoziţia loţiunilor de faţă şi mâini.
- Acidul citric - se întâlneşte în fructe şi este folosit la prepararea cremelorşi a loţiunilor pentru albit şi în special în loţiuni astringente
- Acidul salicilic - este întâlnit sub formă de pulbere şi cristale albe,solubil în apă fierbinte. În preparatele cosmetice este folosit în tratamentul pentru albire, în componenţa unor gomaje şi în tratamentul bătăturilor, în concentraţie de 20%.
- Acid stearic -este folosit la prepararea cremelor destinate pielii grase,alături de trietanolamină (creează stabilitate cremei)
Acidul fosforic Solutie apoasa 50% lichid limpede, incolor, folosit contra pistruilor si petelor.
Alaun Piatra acra, cristale incolore, fara miros, gust astringent, solubil in apa, insolubil in alcool, astringent si dezinfectant.
Alcool cetiilicObtinut din cetaceu, cristale albe, se intrebuinteaza ca emulgator in creme, fiind bun emolient.
Alcool etilic Lichid limpede, incolor, miros particular, usor inflamabil. Se amesteca cu apa si glicerina in orice proportii. Se foloseste in lotiuni tonice pentru fata si par.
Amidonul Obtinut din seminte de: porumb, orez, grau. Este o pulbere fina, alba, insolubil in apa. Se foloseste la prepararea pudrelor ca sicativ calmant si emolient.
Amoniacul (NH4OH) Miros caracteristic, solutie incolora, se foloseste la prepararea cremelor prin saponificare, la decolorarea si ondularea parului.
- Borax - este întâlnit sub formă de cristale albe şi folosit ca emulgator la prepararea cremelor de zi.
- Camfor -întâlnit în special la anumite geluri de dezinfectare, degresanteşi se mai întâlneşte sub formă de loţiune camforată sau gelul pentru puncte negre
- Caolinul (silicat de aluminiu) -o pulbere gălbuie, întâlnită în preparareamăştilor cosmetice, adresate tenurilor grase, cu tendinţă acneică (pudre, farduri)
- Carbonat de calciu - substanţă sicativă folosită la prepararea pudrelor,fardurilor şi măştilor cosmetice
- Carbonat de magneziu - o pulbere albă, intră în compoziţia pudrelor,cremelor de faţă
- Lăptişor de matcă - produs complex ce conţine substanţe bioactive şistimulează regenerarea celulară; îl întâlnim în loţiuni (tenapin), creme, fiole pentru prepararea măştilor, măşti cosmetice.
- Polenul - sub formă de granule, folosit pentru măşti .
- Ceară de albine - albă - este întâlnită în special la prepararea cremelorhrănitoare, a emulsiilor, rujurilor; - roşiatică - brun închis - este folosită pentru epilare ( ex: 1 kg colofoniu + 250 gr ceară)
- Cetaceu (alb de balenă) - obţinut din craniul de balenă, este o masă albăcu luciu sidefat, folosit în creme cărora le dă consistenţă şi putere de emulsificare
- Colesterol - răspândit în ţesuturile animale şi este folosit la preparareadiverselor creme nutritive pentru vârsta a doua
- Colofoniu (sacâz) - este folosit la epilare, la prepararea săpunurilor şi lacurilor de unghii
- Drojdia de bere Miros si gust caracteristic, bogat in fermenti, folosita la prepararea mastilor cosmetice si administrata intern.
- Hidrochinonă -pulbere albă solubilă în apă, alcool, folosită pentruloţiuni contra pistruilor şi a petelor maronii (pentru albire)
- Lanolina - se extrage din lâna oilor prin topire pe baia de apă; constituieo bază grasă pentru cremă
- Mentolul -un produs natural extras dinuleiul de mentă şi este folosit întratamentul medicamentos
- Magnezie carbonica (MgCO3) Pulbere alba, fara miros, fara gust. Se intrebuinteaza la fabricarea pudrelor si ca pansament gastric.
- Lecitina -se extrage din celulele animale sau vegetale, este o masăgalbenă, higroscopică, care se utilizează ca emulgator la prepararea loţiunilor şi a cremelor nutritive
- Rezorcina - sub formă de cristale incolore, solubilă în apă. Este folosităîn prepararea măştilor şi cremelor pentru tenurile grase
- Sulful Pulbere fina, galbuie, miros specific. Se foloseste in tratamentul acneei, in compozitia mastilor cosmetice, pentru tenuri acneice si impotriva matretei.
- Talcul Pulbere fina, onctuoasa, fara miros; se intrebuinteaza la prepararea pudrelor cosmetice si pudrelor pentru copii.
- Trietanolamina - emulgator pretenţios care se prezintă sub formă delichid vâscos, incolor
Prospectele produselor cosmetice si uneori chiar denumirea acestora precizeaza principalele materii prime folosite. In ultima perioada se remarca tendinta de a se fabrica si comercializa game de produse cosmetice la care se foloseste aceeasi materie prima, iar prin completari cu alte substante sau prin diferite procedee tehnologice se obtine o varietate larga de produse.