Microdermabraziunea
Microdermabraziunea este un procedeu nechirurgical, ce se practică frecvent în clinicile spa şi cabinetele de înfrumuseţare, este o metodă de curăţare non-invazivă a epidermei, printr-o exfoliere blândă şi eficientă, cu ajutorul unui fascicul de microparticule antiseptice de cristale, pregătind pielea pentru absorbţia completă a tratamentului specific.
Cristalele poartă denumirea de corindon şi prezintă avantajul că sunt de granulaţii diferite, în funcţie de tipul tenului, şi că pot lucra la nivele diferite de microdermabraziune.
După tratament tenul capătă aspect de luminozitate, iar straturile interne reacţionează imediat (se reaccelerează procesul de reînnoire celulară, este stimulată producerea de celule noi, care înlocuiesc celulele moarte şi ţesuturile îmbătrânite eliminate în timpul tratamentului).
În domeniul cosmeticii, prin microdermabraziune se înţelege un peeling mecanic al pielii şi este cunoscut şi sub denumirea de "gomajul de prânz", fiind o procedură simplă, non-chirugicală, fără restricţii de conduită după aplicare. Scopul urmărit prin microdermabraziune este întinerirea pielii, reducerea cicatricilor minore şi îndepărtarea ridurilor fine şi a semnelor lăsate de acnee, pielea tăbăcită, petele maronii, roşii sau de la soare.
Ca descriere sumară, procedeul presupune îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafaţa pielii, pentru a stimula regenerarea celulară şi a colagenului.
Microdermabraziunea este o metodă de ablatare superficială a epidermei, având o acţiune dublă:
⦁ de exfoliere
⦁ de absorbţie, prin stimularea fluxului sangvin, a producţiei de colagen şi elastină, precum şi a activităţii limfatice.
Microdermabraziunea este un pas către o curăţare perfectă şi profesională a tenului în vederea pregătirii pielii pentru tratament.
Metode de curăţare a tenului:
⦁ dermabraziune clasică;
⦁ peeling chimic;
⦁ peeling cu cristale;
⦁ laser peeling.
Microdermabraziunea poate ameliora şi îmbunătăţi aspectul pielii în cazul unor probleme superficiale, nu este un tratament eficient pentru imperfecţiuni în profunzime ale pielii: cicatrici cheloide (o creştere excesivă a ţesutului epidermic, ca rezultat al unui proces agresiv de vindecare, extinzându-se peste limitele leziunii iniţiale), vergeturi sau cicatrici profunde cauzate de o acnee agresivă.
Tehnica combină o abraziune blândă cu aspiraţia, realizând o exfoliere şi o reîntinerire a tenului.
Când se poate apela la microdermabraziune?
⦁ discromii: hipo-/ hiperpigmentare;
⦁ tonalitate sau textură neuniformă a pielii;
⦁ existenţa aspectului de piele obosită, ten tern;
⦁ tratarea keratozelor (îngroşarea excesivă a primul strat de la suprafaţa epidermei) ;
⦁ formele uşoare şi medii de acnee retenţională (porii pielii sunt astupaţi de sebum, iar infecţia nu este prezentă sau este minimă) ;
⦁ cicatrici postacneice superficiale;
⦁ unele vergeturi;
⦁ puncte negre şi pori dilataţi;
⦁ pete solare;
⦁ linii fine de expresie sau riduri fine;
Când nu se recomandă microdermabraziunea?
⦁ nu este o metodă adecvată pentru cicatricile cheloide, existând riscul de stimulare a creşterii ţesutului cheloid (formarea în exces de ţesut nou în zona cicatricei);
⦁ nu este adecvată pentru semnele lăsate de o acnee agresivă (cicatrici asemănătoare celor lăsate de varicelă);
⦁ rozaceea activă;
⦁ fragilitate capilară;
⦁ existenţa unor leziuni vasculare în zona tratată;
⦁ cancer de piele;
⦁ herpes activ;
⦁ piele lezată sau traumatizată;
⦁ nu este o metodă de îndepărtare a ţesuturilor formate în exces la nivelul pielii;
⦁ nu se recomandă adolescenţilor (sub 14 ani) şi femeilor însărcinate, până la stabilizarea echilibrului hormonal;